500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
Americano Nedir?

Americano Nedir?

Americano Nedir?

Americano en basit şekliyle Espressonun sulandırılmışıdır, desek yanlış olmaz. Bunu anlayabilmek için önce Espressonun ne olduğunu anlamak gerekiyor. Espresso kahvelerin arasında en yoğun ve sert olan kahve olduğu için çok fazla tercih edilmez ama diğer kahvelere baz oluşturduğu için önemlidir. Espressonun tadını yumuşatmaya çalışırken günümüzde telaffuz ettiğimiz diğer bir çok kahve çeşidi ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de Americano'dur. 


Americano nasıl yapılır?
Americano nasıl yapılır?

Americanonun Faydaları Nelerdir?

Kahve, antioksidan bakımından zengin olduğundan birçok konuda vücut için  koruyucu özelliğe sahiptir. Doktorlar ve diyetisyenler tarafından da telaffuz edilen faydaları saymakla bitmiyor ama sağlık söz konusu olduğunda burada yazılanlar bir tavsiye, öneri yada bilimsel bir makalenin çevirisi, sonucu şeklinde algılanmamalı. Kahvenin yaygın olarak bahsedilen yararlarını sizinle paylaşıyoruz.

1.    Zihni açar, Americano kahve içtiğimizde daha seri düşünebildiğimizi hepimiz farketmişizdir.

2.    Enerjik hissettirir, sabah kalktığımızda güne zinde başlamak ve uykulu halimizden kurtulmak için ilk yaptığımız şey bir kahve demlemektir.

3.    Depresyon riskini azaltabilir.

4.    Şeker ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabilir.

5.    İdrar Söktürücüdür.

6.    Konsantrasyonu arttırır.

7.    Kilo vermeye yardımcı olabilir, tok hissettirirken aynı zamanda enerji de verir.

8.    Antioksidan bakımından birçok meyve ve sebzeden daha zengindir.

Americano Çeşitleri Nelerdir?

Espresso sert bir kahve çeşidi olduğundan, tadını yumuşatmak için çeşitli eklemeler ile ortaya farklı Americano çeşitleri çıkmıştır. Başlıcaları sade Americano, ice americano, sütlü americanodur.

Sütlü Americano

Americano elde etmek için double espressoya eklenen sıcak suya ilave olarak süt eklenmesi ile veya sadece süt eklenmesi şeklinde seyreltilen espresso, sütlü americano olur.

Ice Americano

Sade americanonun soğutularak buz ile beraber tüketilmesiyle ice americano ismini almıştır.

İced americano nasıl yapılır?
İced americano nasıl yapılır?

Sade Americano 

Sade americano, tercihe göre tek yada double espressonun sıcak su kullanılarak tadındaki yoğunluğun azaltılmasıyla sade americano ortaya çıkmıştır.

Americano Hazırlama Yolları Nelerdir?

Americano hazırlama yollarına geçmeden önce aslında olayın tek bir püf  noktasının olduğunu bilmek onu hem sade olarak hem de farklı şekillerde hazırlamak konusunda yaratıcılığımızı harekete geçirebilmesi adına önemli.. Americano Espressodan hazırlanır. Espressonuzu hazırlayın ve onu seyreltin.. İsterseniz sıcak suyla, isterseniz süt ile isterseniz soğutarak buz ile tamamen zevkinize kalmış. Deneyerek belki de literatüre geçecek yeni kahveler bulabilirsiniz.

Sade Americano Nasıl Yapılır?

Americano yapımı için önce Espresso yapmalısınız. Espressoda; sıcak su yüksek basınçla çok ince öğütülmüş kahvenin içinden geçer, makinede filtre yerine süzgeç kullanılır. Bu sayede hiçbir yağ ve aroma filtre tarafından tutulmadığı için tad olarak hiçbir kayıp yaşanmaz ve o yoğun Espresso tadı ortaya çıkar. Espressoyu hazırladıktan sonra Sade Americano hazırlamak için iki seçeneğiniz var.

Espressonun köpüğünü ve kremasını bozmadan bir Americano yapmak için,


1-    Önce 200 ml lik kupamızı ısıtıyoruz.

2-    Bir kupa americano kahve hazırlamak için makinede yaklaşık 60 ml yani çift espresso yapıyoruz

3-    Bunun içine köpüğü bozmamak adına kupanın iç duvarından espressoya karışacak şekilde ayrı bir yerde ısıttığımız 90 derecelik suyu ekliyoruz.

4-    Ve Americanonuzun tadını çıkarın.

Sevdiğiniz tada ulaşmak için Espressonun üzerine damak tadınıza ve yapmak istediğiniz americano ölçüsüne uygun miktarda kaynamış suyu azar azar ekleyip tadarak doğru oranı bulmak en garantili yöntem çünkü fazla sulandırırsanız tekrar bir espressoya ihtiyacınız olabilir.

İkinci Yöntem ise,


1-    Önce 200 ml lik kupanızı ısıtın.

2-    Double Espresso denen çift Espressoyu hazırlayın.

3-    Ve dilediğiniz miktarda su ile (genelde 120 ml civarı olur) bir kaba alarak

4-    Ocakta biraz kaynatın

5-    Ve Americanonuzun tadını çıkarın.

Her iki yöntemde de güzel bir Americano sizi bekliyor.

Ice Americano Nasıl Yapılır?


Ice americano yapımını sırasıyla görelim.

1-    Önce yaklaşık 200 ml lik kupanızı soğutun.

2-    Double Espressonuzun (60 ml) soğumasını bekleyin.

3-    Espresso soğuduktan sonra yalaşık 120 ml içme suyu ile karıştırın. (Espresso sıcaklığında bir su olması Espressonun suyun içinde güzel bir şekilde dağılabilmesi adına önemli.)

4-    Sonrasında ister buzdolabında iyice soğumasını bekleyin.

5-    İstersenizde içine buz ekleyerek buzlu americano şeklinde hızlı ve soğuk bir americano yapın.

Buzların miktarı burada önemli; her eklenen buzun kahvenizi seyrelteceğini unutmayın.

Sütlü Americano Nasıl Yapılır?


Americano için sıcak su ve double espresso lazımdı değil mi? Buradaki sıcak suyu süt ile değiştirdiğimizde Flat White yapmış oluruz, üzerine biraz da süt köpüğü eklendimi latte olur; üstündeki süt köpüğünü biraz daha abartırsak cappucino ya dönebilir. Ama tabi kahvenizi yaptıktan sonra yumuşak içim americano yapımı için americano tadını biraz süt ile yumuşatmak  konusunda size kimse karışmayacaktır. Bu şekilde de adı Sütlü Americano olucaktır. J Americanodaki kafein miktarı espressodaki kadar yoğun olmasa da neredeyse Espressodan sonra ki en yoğun kafeini barındırır.

Evde Americano Nasıl Yapılır?

Otomatik espresso makineniz yoksa, moka pot yada manuel basınçlı taşınabilir espresso makineleri ile kendi espressonuzu yapıp sonra sıcak su ekleyerek evde americano hazırlayabilirsiniz. americano çekirdeği diye bir çekirdek yoktur, espressodan yapılır, bir çok farklı kahve çekirdeği ile espresso yapabilirsiniz. Kullandığınız çekirdek Arabica ve yöresel bir kahve çekirdeği ise espressonuz biraz daha yumuşak; robusta karışımlı bir blend ise çok daha sert olucaktır. Tabi burda kavurma dereceside, kahvenin öğütülme inceliği de çok önemlidir.

Americano ve Filtre Kahve Farkı Nedir?

Bu sorunun cevabını vermeden önce americano kahve nasıl ortaya çıktı? Sorusunu cevaplamak daha açıklayıcı olucaktır. İkinci dünya savaşı bitiminde İtalyaya gelen Amerikan askerleri Espressoyu çok sert bularak içine su katılmasını isterler. Amerikan askerlerinin bu tercihi İtalyanlar tarafından Americano diye adlandırılır ve böylece yeni bir kahve çeşidi ortaya çıkmış olur.

Amerikano  Espressodan yapıldığından kıyaslamayı da espresso üzerinden yapalım. Espresso çok ince öğütülmüş bir kahve olduğundan ve yapılırken herhangi bir filtreleme işlemine tabi tutulmadığından kahve çekirdeğinin bütün aromatik yağlarını bünyesinde barındırır. Filtre kahve ise espresoo ile kıyaslandığında daha kalın öğütülür ve adı üzerinde kağıt, metal yada kumaş filtreleme ile kahveye acılık ve yoğunluk veren yağların tutulmasını kahveye geçmemesini sağlar. Sonuç olarak Espresso en yoğun tada sahipken bunu sırayla americano ve filtre kahve izler.



Sıkça Sorulan Sorular

  • Americano Acı Mı?

Americano acı diye tabir edebileceğimiz kahve çeşitlerinden biridir. Filtre kahve ve diğer süt ile hazırlanan kahvelere göre daha sert iken espresso ile kıyaslandığında daha yumuşaktır.

  • Americano Kahve Nasıl Yapılmalı?

Americano kahve Espressodan yapılır bunun için öncelikle tercihe göre double (60 ml) yada single espresso (30 ml) hazırlanır ve ayrı bir yerde ısıtılan su ve espresso bir kupada birleştirildiğinde americanonuz hazırdır.

Afiyet Olsun.



Paylaş: