500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
Filtre Kahve Nedir?

Filtre Kahve Nedir?

Dünyada her gün 2 milyar fincandan fazla tüketilen kahve, 11 milyon hektarın üzerinde yetiştirilen, dünyanın en önemli mahsullerinden biri. İçerdiği kafein nedeniyle tartışmalara konu olan kahvenin; günde 2-3 fincan içildiği takdirde sağlık açısından vücuda olumlu etkilerde bulunduğu tespit edilmiş. Kahveler arasında en çok tercih edilenlerden olan filtre kahve, en basit tabirle öğütülmüş kahveden sıcak suyun geçerek posanın filtrede kalması ile oluşan lezzetli ve kendine özgü tadı olan bir kahve çeşidi; aslında bir nevi kahvenin demlenmiş hali.

En sağlıklı kahvelerden biri. Filtreden geçtiği için diğer kahvelere oranla daha pürüzsüz ve akışkandır. Kahve filtresinin mucidi Alman bilim kadını Melitta Bentz tarafından ilk defa ev şartlarında yapılan filtre kahveden sonra günümüze değin elle ve otomatik bir çok farklı filtre kahve demleme yöntemi icat edilmiştir.

filtre kahve yapımı
filtre kahve yapımı

 Filtre Kahve Demleme Çeşitleri Nelerdir?

Dünya üzerinde birçok insan yaşıyor ve birçoğu güne kahvesiz başlayamıyor, başlamayı tercih etmiyor; kahvesiz yaratıcı olamıyor, konsatrasyonunu yükseltemiyor yada uyanamıyor.. ve kahve içmek için bahanelerimiz bitmiyor bu konuda çok yaratıcı olabiliyoruz. Çünkü kahve içmek birçoğumuz için bir tutku değişik şekillerde filtre kahve demlemesi  hazırlayıp tatmakta bu tutkudan kaynaklanıyor.

Filtre kahve demleme yollarından en çok kullanılanı pratik olması sebebiyle french presstir. French Pressle filtre kahve demleme diğer filtre kahve demleme yöntemlerine göre daha hızlı ve taşınabilir bir çözüm sunduğundan daha çok tercih ediliyor. Daha sonra filtre kahve makinesiyle demleme, V60 ile filtre kahve demleme, chemexle filtre kahve demleme, sifon, aeropress, clever dripper… hepsi ile değişik tarzlarda filtre kahve demleyebilirsiniz.

Denedikçe zamanla hangisinin size daha uygun olduğunu keşfedip o ekipmanla sevdiğiniz filtre kahve tadını yakalayabilirsiniz. Filtre kahveyi diğer kahve demleme yöntemlerinden ayıran en bariz fark demleme esnasında kahvenin filtreden süzülerek bardağa dolmasıdır. Bu bazen metal, bazen kağıt bazen de pamuklu bir bez olabilir. Yani filtre kahve yapabilmek için mutlaka bir filtreniz olmalı.

filtre kahve demleme
filtre kahve demleme

Evde filtre kahve demlemesi yaparken hiçbir aparatınız yok ise filtrenize kahvenizi koyup ağzını bir ip ile bağladıktan sonra poşet çay misali fincandaki kaynamış suda bir süre bekleterek ve sonra filtreyi içinden çıkararak ta kahvenizi demleyebilirsiniz. Yada bir kaptaki filtre kahvenin üzerine sıcak su ekleyerek  3-5  dk bekletip onu uygun bir süzgeç yardımıyla süzerek de içebilirsiniz ama en iyi filtre kahve demleme deneyimi için profesyonel olarak geliştirilmiş kahve demleme ekipmanlarını kullanmanızı ve ideal filtre kahve tadı için filtre kahve demleme oranına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Bu oran 1/16 dır. 1 birim kahve için 16 birim su gerekmektedir. Zamanla demleme deneyimleriniz arttıkça bu oranı kendinize göre yenileyebilirsiniz.

Sütlü Filtre Kahve Nasıl Yapılır?


Filtre kahve içmeyi sevip biraz değişiklik arayanlar, tadını biraz yumuşatmak isteyenler, sütlü kahveden vazgeçemeyenler yada akşam saatlerinde uyku kaçırmasın diye etkisini yumuşatmak isteyenler için filtre kahveyi süt ile de hazırlayabilirsiniz.

Sütlü Filtre Kahve Tarifleri,

1-    Sütlü filtre kahve yapımı için, filtre kahvenizi istediğiniz ekipman ile hazırlayın daha sonra filtre kahve oranında sütü ısıtarak filtre kahvenize ekleyin ve karıştırın. Süt oranını kendi isteğinize göre de ayarlayabilirsiniz.

2-    Filtre kahvenizi hazırlayın, sütü ısıtarak içmekten hoşlanmıyorsanız kahvenize soğuk olarakta ekleyebilirsiniz ama bu sefer kahvenizi soğutacağı için çok az miktarda eklemenizi tavsiye ederiz.


3-   Kullanmak istediğiniz miktarda sütü (kahve ile aynı oranda olması tavsiye edilir.) ısıtın. Daha sonra süt köpürtücü ile yada köpürtücünüz yok ise french presste sütünüzü havalandırıp köpürtün. (Sütünüzü french presse ekleyin, kapağını kapatın ve filtreyi aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütünüzü köpürtmeye çalışın.) Hazırlamış olduğunuz kahveyi köpürttüğünüz süt ile birleştirin. İsterseniz köpürtme esnasında bal ve tarçın gibi tatlandırıcılar ekleyebilir. Yada farklı aromalarla kendinizi yada sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.

Soğuk Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Farklı filtre kahve demleme tekniklerinden olan filtre kahve soğuk demleme nasıl yapılır ona bakalım. Sıcak yaz günlerinde serinlemek amacıyla çok tercih edilen soğuk içeceklere bir süredir Cold Brew denen soğuk demleme kahveler ve buzlu kahvelerde katılmış durumda. Soğuk demlemelerde demleme süresi 6-24 saat arasında değiştiğinden ve kahve su oranı sıcak demlemeye göre farklı olduğundan (1/8) tad yoğundur. Bu süreyi damak tadınıza göre kısaltabilirsiniz. Soğuk filtre kahve demleme oranına örnek olması adına 800 ml su için 100gr kullanmalısınız. Soğuk demleme filtre kahve yapımında kahve tadı yoğun olduğundan buzu çekinmeden kullanabilirsiniz.



Soğuk Filtre Kahve Tarifleri,

1-    Filtre kahvenizi demleyin ve soğumaya bırakın. İster bu şekilde isterseniz de buz ekleyerek kahvenizi içebilirsiniz. Soğutmak için soğuk süt kullanmak ta bir alternatif olabilir.

2-    Cold Brew (Soğuk Kahve) French presste de pratik şekilde soğuk  filtre kahve demleyebilirsiniz. French press ile soğuk filtre kahve demleme ölçüsü sıcak demlemeye göre biraz farklıdır. O yüzden normalde kullandığınız kahvenin iki katını kullanın. Kahveyi ve soğuk suyu french presse ekleyin ve buzdolabında yada dışarıda 6-24 saat arasında bekleyin daha sonra kahvenizi bir fincana süzerek isterseniz buz ve limon dilimleri de ekleyerek tüketebilirsiniz. Daha berrak olmasını isterseniz kağıt yada kumaş filtre de kullanabilirsiniz.

3-    Hiçbir ekipmanınız yok ise french press için öğütülmüş kahveyi bir tülbent içinde saklayarak bir kavanozun içindeki suda damak tadınıza uygun şekilde 6-24 saat arası buzdolabında bekletip sürenin sonunda tülbenti içinden çıkarıp ister buzla ister tatlandırarak içebilirsiniz, tülbentiniz yok ise kahveyi direk kavanoza ekleyip sürenin sonunda da süzgeç yada tülbent yardımı ile süzebilirsiniz ve kahveniz hazır.

Afiyet Olsun.

Paylaş: