500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bu toprakların tarihine bizimle birlikte tanıklık eden yaklaşık 600 yıldır bizimle olan Türk kahvesinin bahanesi çoktur. Dostlarımızla koyu sohbetlerin, arkadaşlarımızla kısa molaların, bayram ziyaretlerinin, tanışmaların, istemelerin çaydan önce ve çaydan sonraların kısacası sevdiklerimiz ile beraber geçen vakitlerin hep odağındadır. Bu yüzden bizden biri gibi bizde ki değeri çok başkadır. Türk harsında yoğurulup dünya kahve literatürüne  kazandırılan Türk kahvesi; telvesiyle içilen bilinen en eski kahve çeşididir. Türk kahvesi, özel hazırlama ve demleme tekniklerini zengin bir toplumsal geleneksel kültürle birleştirir. Kokusu, köpüğü ve sunuluş biçimiyle kendine özgü bir kimliği vardır. Unesco tarafından  2013 yılında İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne yazılmıştır.

Peki bizim için bu kadar önemli olan Türk kahvesi nasıl yapılır?

Cezvede tek kişilik Türk Kahvesi yapımı;

İlk defa Türk kahvesi yapacak iseniz tartı ile ölçüm yapmanızı tavsiye ederiz. Vereceğimiz ölçüler  tek kişilik Türk kahvesi yapımı ve 70 ml  lik Türk kahvesi fincanı içindir. Cezvenin içerisine fincan sayısı kadar tercihen soğuk su konulur  ve her fincan için 7 gr Türk kahvesi eklenir. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir. Şeker kullanılıyorsa bu aşamada ekleyip malzemelerin suda homojen şekilde buluşması  için karıştırılır. Cezve orta ateşe konur eğer vakit varsa kısık ateş tercih edilmelidir. Kaynama noktasına gelmeden köpüklerin en yoğun ve bütün göründüğü noktada  cezve ateşten alınıp köpüğü fincanlara pay edilir. Ve tekrar ateşe konur. Kaynamadan önce tekrar köpükler yükseldiğinde ateşten alınır ve kahve fincanlarına pay edilir. Geleneksel şekliyle kahvenin yanına bir  bardak su ve lokum yada çikolata ile ikram edilir. İki kişilik Türk kahvesi  için  malzeme iki katına çıkarılarak aynı adımlarla pişirilir. Afiyet Olsun.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

Şeker Ölçülerine Göre Türk Kahveleri Nelerdir?

Herkesin damak tadı ve favori tatları birbirinden farklıdır.  Kahvenin kendi aromasının ön planda olmasını isteyenler kahvelerini genelde sade tercih ederken. Bazı kahveseverler de hem şekerli hem de sütlü olmasını isteyebilirler. Türk kahvesini çok şekerli sevenler olduğu gibi  sade Türk kahvesi tercih edip yanında kuru meyve veya çikolata ile tatlandıranlar da çoktur. Şekerli kahve sevenler aromalı Türk kahvesi tercih ettiklerinde  aroma ile doyuma ulaştıklarından normale oranla şeker ihtiyacını daha az hissederler. Türk Kahvesi şeker  miktarına göre sade, az şekerli, orta şekerli ve şekerli olmak üzere dört kategoriye ayrılır.

Şeker ölçüsüne göre Türk Kahvesi Yapımı 
Şeker ölçüsüne göre Türk Kahvesi Yapımı 

Orta Türk Kahvesi Kaç Şeker?

Orta Türk kahvesi tarifinde cezvemize tek kişi için 70 ml lik Türk kahvesi fincanı ile su ve  7 gr Türk kahvesi ekliyoruz. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir.  Orta Türk kahvesi için farklı bir miktar şeker talep edilmediyse bir  küp şeker yada bir çay kaşığı şeker ekleyerek homojen bir karışım elde etmek için karıştırıyoruz. Orta Türk kahvesi yapımı için tek şekerli Türk kahvesi tarifi de diyebiliriz. Afiyet Olsun.

Şekerli Türk Kahvesi Kaç Şeker?

Şekerli Türk kahvesi tarifinde cezvemize tek kişi için 70 ml lik Türk kahvesi fincanı ile su ve  7 gr Türk kahvesi ekliyoruz. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir.  Şekerli Türk kahvesi için farklı bir miktar şeker talep edilmediyse iki  küp şeker yada iki çay kaşığı şeker ekleyerek homojen bir karışım elde etmek için karıştırıyoruz. Şekerli Türk kahvesi yapımı için çift şekerli Türk kahvesi tarifi de diyebiliriz. Afiyet Olsun.

Sade Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Tek kişilik sade Türk kahvesi tarifi için cezvemize 70 ml lik Türk kahvesi fincanı ile su ve  7 gr Türk kahvesi ekliyoruz. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir. Homojen bir karışım elde etmek için karıştırıyoruz. Sade Türk kahvesi tarifi  için kahvemize hiçbir aşamada şeker ilavesi yapılmıyor. Ardından cezvemizi ocakta kısık ateşe koyup köpüklerin yavaş yavaş yukarı doğru hareketlenmesini bekliyoruz. Kısık ateşte bu biraz zaman alabilir,  güzel bir kahve için sabırla beklemeye devam etmelisiniz. Kahveniz taşmadan köpükler yukarı doğru yükseldiğinde ocaktan alıp sadece köpük kısmını fincanlara pay ediyoruz.  Köpüğü pay etmek için çay kaşığı kullanabilirsiniz. Daha sonra tekrar ocağa koyup taşırmadan ikinci bir köpük oluşumu için bekliyoruz. Ve bu sefer köpüğü kahve ile beraber fincanlara paylaştırıyoruz. Bu aşamada köpükleri söndürmemek adına dökme işlemini tam fincanın ortasından değil de fincan duvarından yapmaya dikkat ediyoruz Afiyet Olsun.

Türk kahvesi ürünlerimizden bazıları:




undefined

Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kalabalık ailelerde yada farklı şeker oranlarında kahve taleplerine göre kahve hazırlamak gerektiğinde bu biraz zaman  alabilir. Sade ve şekerli kahveyi aynı cezvede yapamayacağınız gibi çok şekerli ve az şekerliyi de aynı anda yapamayız. Bazen kişiler  şekeri sonradan eklemeyi dert etmese de şekerin başta eklenmesi ve sonradan eklenmesi tat farkına yol açacaktır ve Türk kahvesinin güzelim köpüklerini  heba edecektir. Bu  zahmetli olsada şekerin başta eklenip homojen şekilde karıştığından emin olduktan sonra ocağa koymak en lezzetli yoldur. Tek kişilik şekerli Türk kahvesi yapımı için cezvemize 70 ml lik Türk kahvesi fincanı ile su ve  7 gr Türk kahvesi ekliyoruz. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir.  Şekerli Türk kahvesi için farklı bir miktar şeker talep edilmediyse iki  küp şeker yada iki çay kaşığı şeker ekleyerek homojen bir karışım elde etmek için karıştırıyoruz. Ardından cezvemizi ocakta kısık ateşe koyup köpüklerin yavaş yavaş yukarı doğru hareketlenmesini bekliyoruz. Kısık ateşte bu biraz zaman alabilir, Şekeri yerinde bol köpüklü güzel bir kahve için sabırla beklemeye devam etmelisiniz. Kahveniz taşmadan köpükler yukarı doğru yükseldiğinde ocaktan alıp sadece köpük kısmını fincanlara pay ediyoruz.  Köpüğü pay etmek için çay kaşığı kullanabilirsiniz. Daha sonra tekrar ocağa koyup taşırmadan ikinci bir köpük oluşumu için bekliyoruz. Ve bu sefer köpüğü kahve ile beraber fincanlara paylaştırıyoruz. Afiyet Olsun.

Orta Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Tek kişilik orta Türk kahvesi tarifinde cezvemize 70 ml lik Türk kahvesi fincanı ile su ve  7 gr Türk kahvesi ekliyoruz. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir.  Orta Türk kahvesi için farklı bir miktar şeker talep edilmediyse bir  küp şeker yada bir çay kaşığı şeker ekleyerek homojen bir karışım elde etmek için karıştırıyoruz. Ardından cezvemizi ocakta kısık ateşe koyup köpüklerin yavaş yavaş yukarı doğru hareketlenmesini bekliyoruz. Kısık ateşte bu biraz zaman alabilir, köpüklü güzel bir kahve için sabırla beklemeye devam etmelisiniz,  tam sıkıldığınız yada kısa süreliğine ocağın başından ayrıldığınızda kahveniz kaynayıp taşabilir.  Kahveniz taşmadan köpükler yukarı doğru yükseldiğinde ocaktan alıp sadece köpük kısmını fincanlara pay ediyoruz.  Köpüğü pay etmek için çay kaşığı kullanabilirsiniz. Daha sonra tekrar ocağa koyup taşırmadan ikinci bir köpük oluşumu için bekliyoruz. Ve bu sefer köpüğü kahve ile beraber fincanlara paylaştırıyoruz. Afiyet Olsun.

Türk Kahvesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

1.    Türk Kahveniz Mutlaka Taze Olmalıdır.

Kahvenizi taze çekilmiş olarak aldığınızdan emin olun. Kahvenizi aldıktan sonra tazeliğinin korunduğundan emin olmak için kahveniz kilitli ambalajda değilse kapağı sıkıca kapanabilen bir saklama kavanozuna boşaltın ve buzdolabına koymayın çünkü ısı farkı ile her seferinde bir nemlenme oluşur ve bu sebeple kahvenin tadı daha hızlı bozulur ve bayatlar. Çok sıcak olmayan ve güneş görmeyen bir yer idealdir. Ayrıca çok fazla kahve stoklamayın bu da bayat kahve içmenize sebep olacaktır.

2.    Türk Kahveniz Türk Kahvesi Yapımına Uygun Pudra Kıvamında Çekilmiş Olmalıdır.

Kahveler aslında aynı çekirdekten gelir. Onları farklılaştıran öğütücüde çekilme numaraları ve hazırlanma şekilleridir. Yani aslında elinizde olan bir çekirdek ile bütün kahve çeşitlerini hazırlamanız için gerekli ekipmana sahipseniz  sorun yoktur. Ama Türk kahvesi çekimi için genelde ev tipi makineler yetersiz kalmaktadır. Evde kendi Türk kahvenizi kendiniz çekiyorsanız pudra kıvamını yakalamakta zorlanabilirsiniz. Bu ayrıntı çok önemlidir. Eğer Türk kahveniz pudra kıvamında değilse hazırladığınız kahve bambaşka bir seye dönüşecektir.

3.    Türk Kahvesi Yapımında Temiz İçme Suyu Kullanın

Su kahvenizin tadını doğrudan etkiler. Yumuşak bir su ile hazırlanmış kahvede aroma daha iyi açığa çıkacağı için kahvenin tadı çok daha güzel olur. Özelliklede sulrı kireçli olan bölgelerde  filtrelenmiş yada hazır içme suyu kullanmak kahveden alacağınız keyfi belirleyecektir. Mümkünse soğuk su kullanın. Soğuk su ile daha bol köpüklü bir kahveniz olur.

4.   Türk Kahvesini Ağır Ateşte Pişirin

Vaktiniz varsa kahvenizi her zaman ağır ateşte yavaş yavaş pişirin. Bu anlamda korda ya da kumda pişirdiğinizde kahvenizin daha lezzetli olduğunu tecrübe etmişsinizdir. Odun ateşinde yavaş yavaş pişen yiyeceklerin lezzetinin anlata anlata bitirilemediğine şahit olmuşsunuzdur.  İşte burada ki  püf noktası aslında ısının yavaş ve ağır ağır verilmesidir. Deneyerek kısık ateşin farkını görün.

5.    Türk Kahvesi Hazırlarken Kahve ve Su Oranına Dikkat Edin.

Aslında mutfakta bir çok konuda ölçüler çok önemlidir ve hep aynı lezzeti yakalamanız noktasında tartılar size yardım ederler. Az kahve çok su ya da olması gerekenden fazla kahve kullanmak mennun kalmayacağınız sonuçlar doğuracaktır. Bu yüzden ölçülü olarak hazırlamanızda fayda var. Piyasada çeşitli model ve boyutlarda Türk kahvesi fincanları var. Biz klasik boy için yani 70 ml lik Türk kahvesi fincanı için 7 gr kahve öneriyoruz. Bu ölçüyü kendi damak tadınıza yada fincan boyutunuza göre revize edebilirsiniz.

6.    Türk kahvesini Pişirmeden Önce Malzemelerin İyi Karıştığından Emin Olun.

Su kahve ve şekeri homojen karıştırmanız her yudumda aynı tadı almanız için önemlidir. Pişerken karışır diye düşünmeyin yüksek ateşte hazırlıyorsanız içeride malzemeler daha karışmadan köpükler yükselebilir.

7.    Türk Kahvesinin Kaynamasına İzin Vermeyin.

Kahve kaynama noktasına gelirse hem köpük gider hem de kahve yanar sevmeyeceğiniz bir görüntü ve tat ortaya çıkar bu yüzden cezve ocağın üzerindeyken kısık ateşte olmasına güvenerek ayrılmayın.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Tek kişilik bol köpüklü Türk kahvesi tarifi:

Bol Köpüklü ‘en güzel Türk kahvesi yapılışı’ için cezvemize 70 ml lik Türk kahvesi fincanı ile su ve  7 gr Türk kahvesi ekliyoruz. 7 gr yaklaşık olarak tepeleme iki çay kaşığı Türk kahvesine denk gelmektedir. Şeker ilavesi olacak ise bu aşamada ekliyoruz. Homojen bir karışım elde etmek için karıştırıyoruz. Ardından cezvemizi ocakta kısık ateşe koyup köpüklerin yavaş yavaş yukarı doğru hareketlenmesini bekliyoruz. Kısık ateşte bu biraz zaman alabilir,  Bol köpüklü güzel bir kahve için sabırla beklemeye devam etmelisiniz. Kahveniz taşmadan köpükler yukarı doğru yükseldiğinde ocaktan alıp sadece köpük kısmını fincanlara pay ediyoruz.  Köpüğü pay etmek için çay kaşığı kullanabilirsiniz. Daha sonra tekrar ocağa koyup taşırmadan ikinci bir köpük oluşumu için bekliyoruz. Ve yine köpüğü fincanlara pay ediyoruz. Cezvemizi tekrar ocağa koyup köpükler yükseldiğinde ocaktan alıp bu sefer kahve ile beraber fincanlara paylaştırıyoruz. Bu aşamada köpükleri söndürmemek adına dökme işlemini tam fincanın ortasından değil de fincan duvarından yapmaya dikkat ediyoruz Afiyet Olsun.

Bu ürünlerimizi de tatmak isteyebilirsiniz.



Paylaş: