500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
500 tl üzeri alışverişinize Kargo BEDAVA.
Cappuccino Nedir?

Cappuccino Nedir?

Cappuccino ne demek diye merak edenler için, İtalyanca da küçük başlık anlamına gelen bu kelime; bizim için espresso bazlı içeceklerden, barındırdığı süt köpüğü oranının fazlalığı sayesinde sahip olduğu kadifemsi lezzet ile çok sevilen İtalyan yapımı bir kahve türüdür. Bırakın espressoyu, americanoyu bile acı bulanlar yada kahveyi sütsüz düşünemeyenlerden iseniz sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Cappuccino nasıl yapılır?
Cappuccino nasıl yapılır?

Cappuccino İçerisinde Neler Var?

Bu kadar popüler olan bir içecek genelde ilk yapıldığı halini korumaz.  Dünya çapında farklı kültürlerde hazırlandığı için pek çok farklı tarifini bulabilirsiniz ama standart bir Cappuccinonun içinde 1 shot espresso, 80-90 ml köpürtülmüş süt bulunur. Bu oranları kendi damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz.  

Cappuccino Çeşitleri Nelerdir?

Cappuccino çok sevilen ve tüketilen bir kahve olması sebebiyle popüler eklemelerle tercih edilirliği daha da artmıştır. Çeşitli aroma yada soslarla farklı çeşitler ortaya çıkarılırken şeker kullanmayanlar için farklı tatlndırma şekilleriyle cappuccino varyasyonları epey çeşitlenmiştir. Günümüzde popüler olan tatlı yada dondurmalarla çok kullanılan çilek, çikolata, karamel gibi sosların kahvelerle kullanımı da oldukça yaygındır.

Cappuccino tarifi
Cappuccino tarifi

Vanilyalı Cappuccino

Cappuccinonun sade versiyonları çok sevilirken aromalı yada çeşitli süslemelerle tatlandırılan versiyonları da çok sevilir. Aromalı cappuccinolar için genelde şurup kullanılırken vanilyalı cappuccino, karamelli, naneli, çikolatalı cappuccinolarda en çok tercih edilen aromalı çeşitlerdendir.

Freddo Cappuccino

Cappuccinonun soğuk versiyonu diyebiliriz. Freddo İtalyanca bir kelime olmasına rağmen Freddo cappuccinonun mucidinin Yunanlılar olduğu söylenir. Genelde 2 shot espresso ile hazırlanır. Espresso buzların konulduğu bir bardağa alınır ve üzerine köpürtülmüş süt eklenir.

Iced Cappuccino

Freddo cappuccinonun diğer adı diyebiliriz. Farklı ülkelerde farklı şekillerde hazırlandığından farklı isimler almıştır. Soğuk bir cappuccino için bazıları buz kullanıyorken bazıları da soğuk süt eklemeyi tercih eder.

Cappuccino Nasıl Yapılır?

Espresso bazlı kahvelerden biri olan  Cappuccino için önce Espressoya ihtiyacınız olacaktır. Epressoyu damak tadınıza uygun olacak şekilde 1 yada 2 shot olarak hazırladıktan sonra 80-90 ml sütünüzü karamelizasyon aşamasına gelmemesi için en fazla 70 dereceye kadar ısıtın. Daha sonra sütünüze süt köpürtücü yardımı ile üzerinde büyük köpükler yerine kadifemsi bir doku oluşturacak şekilde %50 hacim kazandırarak köpürtün ve espressonuza ekleyin. Sütü eklemeden önce yada ekledikten sonra isterseniz bir miktar kakao, tarçın serpebilirsiniz. Yada çeşitli aromalar yardımı ile damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz.


Evde Cappuccino Nasıl Yapılır?

Cappuccino tarifine geçmeden önce harika bir cappuccino yapabilmek için önce harika bir espresso yapmanız gerektiğini söyleyelim.

1-    İlk olarak taze ve espressoya uygun öğütülmüş kahveye ihtiyacınız olacaktır.

2-    Evde cappuccino yapımı süt köpürtücünüz varsa yada makineniz bu özellikleri karşılıyorsa çok kolaydır.

3-    Makinenizde yada moka potunuzda isteğe bağlı 1 yada 2 shot espresso hazırlayın.

4-    80-90 ml sütünüzü karamelizasyon aşamasına gelmemesi için en fazla 70 dereceye kadar ısıtın. Çok ısınmış süt kahvenizin tadını olumsuz yönde değiştirebilir.

5-    Sütünüze süt köpürtücü yardımı ile ( süt köpürtücünüz yok ise french press yardımı ile de köpürtebilirsiniz) üzerinde büyük köpükler yerine kadifemsi bir doku oluşturacak şekilde %50 hacim kazandırarak köpürtün

6-    Köpürtmüş olduğunuz sütü yavaş bir şekilde espressonuza ekleyin.

7-    Sütü eklemeden önce yada ekledikten sonra isterseniz bir miktar kakao, tarçın  serpebilirsiniz. Yada sevdiğiniz aromalarla cappuccinoyu farklı boyutlara taşıyabilirsiniz.

8-    Afiyet olsun.

Cappuccino ve Latte Farkı Nedir?

Cappuccinonun Latte ye göre en ayırt edici özelliği espresso üzerine eklenen köpürtülmüş sütün fazla olmasıdır. Cappuccino köpüğü en bariz farktır.

1-    Her ikisi için de önce tercihe göre 1 yada 2 shot espresso hazırlıyoruz.

2-    Cappuccino için sütü yüzde elli oranında köpürtürken latte için yoğun olmayacak şekilde bir miktar köpürtün.

3-    Her iki kahvede de köpürtülmüş sütü espresso üzerine ekleyin.

4-    Lattede süt espresso üzerine eklenirken daha şık bir sunum adına latte art denilen çeşitli şekillerin görsel olarak oluşturulması da sık sık kullanılır.

5-    Latte art denilen biraz uzmanlık gerektiren süsleme uygulamasının benzeri istenirse cappuccinoda da yapılabilir ama latte için kullanımı daha yaygındır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Cappuccino Şekerli Mi?

Cappuccinonun standart yapımında sütün kendi şekeri olan ve içerken damağımızda tatlımsı bir tat bırakan laktoz dışında şeker yoktur. Laktozsuz süt kullanımında bu şeker de olmayacaktır. Ama istenildiği takdirde cappuccinoya şeker eklenebilir. Yada üzerine tarçın kakao tozu karamel yada çikolata sos gezdirerekte tatlandırabilirsiniz.

  • Cappuccino Kalorisi Ne Kadar

Cappuccinonun küçük orta yada  büyük porsiyon şeklinde hazırlanmasına bağlı olarak kalori miktarı değişecektir. Sütün yağ miktarı ve porsiyon büyüklüğü kahvenizin kalorisini etkileyen başlıca etmenlerdir. 110 ml civarı şekersiz standart bir cappuccino  60 kcal  civarındadır. Bu oran üzerinden kendi hazırladığınız cappuccino içeriği ve porsiyon miktarı için fikir sahibi olabilirsiniz.

Paylaş: